EDREMİT DİLKAYA KÖY YAŞAM MERKEZİ HİZMETE AÇILDI  
EDREMİT DİLKAYA KÖY YAŞAM MERKEZİ HİZMETE AÇILDI

EDREMİT DİLKAYA KÖY YAŞAM MERKEZİ HİZMETE AÇILDI

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Van'da Edremit Dilkaya Köy Yaşam Merkezinin açılışını gerçekleştirdi.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, açılış töreninde yaptığı konuşmada Van temasları kapsamında kentte eğitim kalitesinin artması, eğitimde fırsat eşitliğinin güçlenmesi için yapılan yatırımlara ilaveler yaparak Van'ın merkez ve ilçelerdeki eğitim yatırımı bütçesini yaklaşık 2,5 milyar liraya yükselttiklerini belirtti. 
 
Son 20 yılda eğitimin tüm kademelerinde çok önemli yatırımlar yapıldığını belirten Bakan Özer, köy yaşam merkezleri açılarak atılan adımların da eğitim politikalarında çok özel bir öneme sahip olduğunu dile getirdi. 
 
Önceki yıllarda pek çok öğrencinin eğitim aldığı okulların göçler vesilesiyle kullanılamaz hâle geldiğini vurgulayan Bakan Mahmut Özer, atıl durumda olan yaklaşık 6 bin 977 bine yakın köy okulunun bu projeyle hızlı bir şekilde köy yaşam merkezlerine dönüştürüldüğünü söyledi. 
 
Özer şunları kaydetti: "Burada yaptığımız üç şey var. Birincisi köylerimizdeki ilkokulların açılmasıyla ilgili yönetmelik değişikliğini yaparak artık öğrenci sayısına bakılmaksızın Türkiye'nin tüm noktalarında köy okullarının açılabilir olmasını sağladık. İkinci adım, köylerimizde anaokulları açmak için öğrenci sayısı 10 iken, bunu 5'e düşürdük, yönetmelik değişikliğiyle. Sadece bu ikinci adımla 1.800 köydeki 20 bine yakın çocuğumuz, yavrumuz köy anaokullarıyla buluştu. Üçüncüsü, en kritik... İşte bu köy yaşam merkezlerinde artık halk eğitimi merkezleri kuruyoruz. Millî Eğitim Bakanlığı olarak biz sadece eğitimi çağ nüfusuna eğitim vermiyoruz. 7'den 70'e yetişkinlerimizin istemiş olduğu her türlü eğitimi ayağına getiriyoruz. Köy yaşam merkezlerinde bu kuracağımız halk eğitimi merkezleriyle siz değerli sakinlerin istemiş olduğu tarımdan hayvancılığa, arıcılığa veya istediğiniz her alanda eğitimi usta öğreticilerimiz buraya gelerek verecekler, sertifika alacaksınız ve hayatınızı şekillendirmede çok daha güçlü hale geleceksiniz."
 
Böylece Türkiye'de ilk kez yetişkinlerle çocukların aynı mekânda buluştuğu eğitim kurumlarının hayata geçmiş olacağını ifade eden Özer,  2022-2023 eğitim öğretim yılı başlayana kadar 1000 köy yaşam merkezini hizmete alacaklarını belirtti. Yıl sonuna kadar da geriye kalan tüm köy okullarını köy yaşam merkezine dönüştürebilmek için çalıştıklarını ifade eden Bakan Özer "Kalkınma hamlelerini tekrar köyden başlatarak köyden illere, ilçelere göçü durdurmak, buraları çok daha güçlü hâle getirebilmek bağlamında Millî Eğitim Bakanlığı olarak Van'da planladığımız 20 yaşam merkezi vardı. 12 Eylül 2022 tarihine kadar tamamlayacağız. İnşallah, mevcut olan 20'nin ötesinde hangi köy yaşam merkezleri varsa biz gerekli destekleri vererek tüm vatandaşlarımızın, tüm annelerimizin, babalarımızın, kardeşlerimizin hizmetine sunmuş olacağız." ifadelerini kullandı.
 
Türkiye'nin türkülerinin hikâyeleriyle birlikte ortaya konulması için Van Güzel Sanatlar Lisesinde proje başlatılıyor
Van ilindeki güzel sanatlar lisesinde sadece Van'ın değil, Türkiye'nin tüm illerinin, tüm bölgelerinin yıllardan beri nesilden nesile aktarılan türkülerinin hikâyeleriyle birlikte ortaya konulması için başlatılan projeye her türlü desteği vereceklerini de belirten Özer, "İnşallah tüm illerimizde gençlerimiz bu geçmişten tevarüs eden hikâyelerle örülü, ağıtları, türküleri, gelecek nesillere aktarmanın mutluluğunu taşıyacaklar. Ben Van'da başlatacağımız bu projenin de sembolik olarak çok kıymetli olduğunu düşünüyorum." dedi.
 
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Gülşen Orhan'ın koordinasyonunda yapılacak projenin kısa sürede hayata geçeceğine inancının tam olduğunu belirten Özer; Van Valisi Ozan Balcı, kentin milletvekilleri ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Orhan'a teşekkür etti. 
 
Konuşmasının ardından Özer, protokol üyeleri ve Dilkaya sakinleriyle birlikte köy yaşam merkezinin açılış kurdelesini kesti.
 
Bakan Özer'den Van'da yapılan akademik gelişim ve kariyer planlama toplantısı'na katılan öğretmenlere sürpriz ziyaret
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce Hedef 2022 projesi kapsamında Van'da düzenlenen Akademik Gelişim ve Kariyer Planlama Toplantısı'na katılan Doğu ve Güneydoğu bölge koordinatörlerine sürpriz bir ziyaret yaptı. Bakan Özer, öğretmenlerle sohbet ederek kariyer basamakları eğitimleri ve yazılı sınava ilişkin önerilerini dinledi.
 
Öğretmenlerin gelecek eğitimlerde içeriklerin farklılaştırılarak mesleki gelişimle ilgili daha fazla eğitime yer verilmesi ve sınav yöntemine ilişkin önerilerini alan Özer, amaçlarının öğretmenlerin şartlarını daha iyi noktaya taşımak olduğunu belirterek önerileri değerlendireceklerini ifade etti.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.